Op 19 februari 2022 vertrokken mijn collega-diëtist Marieke van de Put en ik namens de Green Food Foundation naar Uganda. We reisden erheen om de NGO Link to Progress te ondersteunen bij het uitvoeren van hun schoollunch project. Inmiddels zijn we weer terug in Nederland en daarom deel ik graag wat van mijn belangrijkste inzichten en ervaringen met je.
Samen met Isabbella en Juliet van Link to Progress
Gedurende een week bezochten Marieke en ik vijf scholen in de arme en warme regio Oyam, gelegen in het noorden van Uganda. Daar hebben we de lengte, het gewicht en de voedselinname van meer dan 600 kinderen gemeten en het hemoglobinegehalte van 61 kinderen bepaald. Daarnaast hebben we voorlichting gegeven over gezonde voeding en de eerste 1000 dagen van het leven. Het voornaamste doel was om te onderzoeken hoe het eetpatroon van de kinderen op een duurzame manier verbeterd kan worden met behulp van lokale voedingsmiddelen. Vanwege een eenzijdige inname en armoede in de desbetreffende regio is dat namelijk hard nodig.
Tijdens het meten van de lengte van de kinderen en een leerlinge met een bord posho (een stijve pap van maïsmeel) en bonen
Onze reis naar Uganda was een bijzondere, leerzame en heftige tijd waarin ik veel heb gezien en meegemaakt. Het is dan ook erg wennen om weer terug in Nederland te zijn, want het contrast is enorm. En hoewel ik dat van tevoren natuurlijk wel wist, is het iets anders om zoiets met eigen ogen te zien en te ervaren. Wie in zulke diepe armoede wordt geboren staat meteen al 3-0 achter in het leven en dat is op zijn zachtst gezegd oneerlijk. Ik realiseer me nu dan ook nog meer hoe bevoorrecht ik ben en hoeveel geluk ik heb dat ik in dit mooie, welvarende land ben geboren. Want dat is alles behalve vanzelfsprekend.
We hebben veel problemen gezien, waaronder droogte, voedseltekorten, honger, plasticvervuiling en gebrek aan (schoon) drinkwater. Dit was overweldigend en heeft veel indruk op me gemaakt. Door het zien van deze problematiek voelde onze missie op sommige momenten als een druppel op de gloeiende plaat. Echter, nu ik weer thuis ben probeer ik me vooral te richten op het feit dat alle stappen in de goede richting kunnen helpen, hoe klein ze ook zijn. We zagen namelijk niet enkel problemen, maar ook potentiële kansen en oplossingen. Zo zagen we hele sterke, veerkrachtige mensen die ondanks alles het beste maken van de situatie waarin ze verkeren. Bovendien zagen we mogelijkheden voor verbetering. Met onze kennis en adviezen over voeding kunnen wij namelijk echt iets voor de kinderen uit Oyam betekenen. Door beter te eten krijgen zij bijvoorbeeld meer energie, kunnen ze zich beter concentreren op school en hebben ze later meer kans op een goed inkomen. En dat is goud waard.
Tijdens de gesprekken met de leraren en directeur van de scholen gaven we voorlichting over (het belang van) een gezond eetpatroon
Eén van de belangrijkste dingen die ik me heb gerealiseerd is dat wij hier thuis de meeste impact kunnen maken. Je hoeft daar dus niet per se voor op reis (sterker nog, gezien de negatieve impact die de luchtvaart op het milieu heeft is het zelfs beter om enkel te vliegen als het niet anders kan). De keuzes die we hier iedere dag maken hebben namelijk invloed op de levens van andere aardbewoners, ook al lijkt dat misschien niet altijd zo. Een voorbeeld: mensen uit arme landen worden als eerste bedreigd door de gevolgen van de klimaatcrisis, terwijl zij hier relatief gezien amper aan hebben bijgedragen. Hun problemen worden grotendeels veroorzaakt door rijkere aardbewoners die gemiddeld veel vaker vliegen, op hoog tempo overconsumeren en aanzienlijk meer vlees, zuivel en andere dierlijke producten eten.
Je hebt dus meer invloed dan je misschien denkt en je kunt iedere dag iets doen om de wereld een beetje beter en eerlijker te maken. Denk bijvoorbeeld aan stoppen of minderen met het eten van dierlijke producten, fast fashion overslaan, je meeste kleren tweedehands kopen, duurzaam met je bezittingen omgaan en enkel nieuwe spullen kopen als je ze echt nodig hebt. Jouw invloed als individu lijkt misschien verwaarloosbaar, maar het tegendeel is waar; je bent namelijk onderdeel van een groter geheel en de keuzes die jij maakt hebben weer invloed op (de mensen uit) je omgeving.
Naast het schoollunch project doet Link to Progress nog meer geweldige dingen, zoals het renoveren van oude schoolgebouwen
Ik ben ervan overtuigd dat, als iedereen een beetje op zijn of haar manier bijdraagt, we met zijn allen grote positieve veranderingen teweeg kunnen brengen. Je kunt elke dag het verschil maken door simpelweg (meer) tevreden te zijn met de dingen die je hebt. Door duurzamer te leven kun je mensen die het zoveel minder getroffen hebben indirect steunen, waardoor ook zij uiteindelijk een beter bestaan krijgen. De mensen die ik heb gezien zijn tevreden met bijna niets. En je kunt natuurlijk niet elk moment beseffen dat je het zoveel beter getroffen hebt dan zij, maar sta er af en toe even bij stil. Meer en groter draagt niet bij aan een eerlijke verdeling: gun ook je medemens een menswaardig bestaan.
Wil je graag meer lezen over (de resultaten van) onze missie? Houd dan de komende tijd vooral de Instagrampagina van de Green Food Foundation in de gaten. Daar zullen we regelmatig posten over onze reis.
Liefs,
Michelle
Reactie plaatsen
Reacties
Leuke post Michelle
Wat een prachtige missie! Op deze wijze kunnen jullie daadwerkelijk bijdragen aan het bevorderen van het welzijn van de Oegandese kinderen. Trots op Michelle! ❤️