Vaak labelen we een product dat weinig calorieën bevat automatisch als 'gezond'. Vandaag leg ik je graag uit waarom dit lang niet altijd juist is.
Een voedingsmiddel is namelijk veel meer dan het aantal calorieën dat het bevat. Een plakje kipfilet bevat inderdaad weinig calorieën, maar omdat het hier bewerkt vlees betreft kun je voor je gezondheid toch beter kiezen voor pindakaas, avocado of hummus op brood. En een mok Cup-a-soup levert misschien weinig calorieën, maar bevat wel onnodige suikers, veel zout en amper groente. Bovendien zul je na het drinken van een portie niet lang verzadigd zijn. En met het eten van een 'Bolletje Goed bezig' krokante cranberry graanreep ben je helaas helemaal niet zo goed bezig. Want hoewel een reepje slechts 100 calorieën en toegevoegde vezels bevat, krijg je daarmee vooral bloem, olie en suiker binnen.
Het omgekeerde geldt ook: wanneer iets veel calorieën bevat, betekent dat niet gelijk dat het ongezond of 'slecht' is. Wat veel belangrijker is, is kijken naar waar je die calorieën uit haalt. Een voorbeeld: een handje chips en een handje noten zijn allebei lekkere snacks. En het is niet zo dat die noten nou minder calorieën leveren, integendeel. Ze bevatten zelfs iets meer calorieën. Maar terwijl je met het eten van chips vooral vet en zout binnenkrijgt, voorzien de noten je lichaam van allerlei voedingsstoffen, zoals vezels, eiwitten, vitamines en mineralen. Bovendien verzadigen noten erg goed.
Kijk daarom altijd naar het totaalplaatje: wat krijg ik, naast de calorieën, nog meer binnen als ik dit product eet? Oftewel, waar zitten die calorieën in 'verpakt'? Is het een voedzame keuze en zal ik me energiek en goed voelen wanneer ik dit heb gegeten? Of zal ik me juist futloos en onverzadigd voelen? Baseer je keuze niet alleen op het caloriegehalte en kijk eens goed naar de ingrediënten en voedingswaarden. Want nogmaals: een voedingsmiddel is (veel) meer dan het aantal calorieën dat het bevat.
Reactie plaatsen
Reacties